Shqipëria

E vendosur në Evropën Jugore, kufijtë e Shqipërisë vizatohen me Malin e Zi në veri, Serbinë në verilindje, Maqedoninë në lindje dhe Greqinë në jug. Përveç kësaj, vendi ka një vijë bregdetare në detin Adriatik në perëndim dhe detin Jon në jugperëndim.
Megjithëse shumica e shqiptarëve janë me origjinë myslimane, ka pakica të mëdha të fesë së krishterë (ortodokse ose katolike). Martesa mes njerëzve me prejardhje të ndryshme fetare është shumë e zakonshme dhe madje normë në disa vende.
Një nga problemet më të rëndësishme të vendit është dobësia e infrastrukturës, e cila është në gjendje shumë të keqe pavarësisht përmirësimeve të bëra. Shumica e njerëzve në Shqipëri preferojnë të udhëtojnë me mikrobusë privatë të quajtur furgons ose autobusë publikë. Pamja, shikimi i njerëzve që punojnë në fusha dhe atmosfera gjatë udhëtimeve të gjata në trena ku biletat janë shumë të lira janë të paçmueshme. Udhëtimi me autostop nuk është i zakonshëm në vend. Çiklistët trajtohen me shumë respekt në rrugë.
Nuk ka kërkesa për vaksinim për të hyrë apo dalë nga vendi. Në verë, do të jetë e dobishme të përdorni llak kundër insekteve. Sezoni i mushkonjave është shumë aktiv, veçanërisht në zonat fushore perëndimore, që janë zona të dikurshme kënetore. Duhet pasur shumë kujdes pasi xhamat e thyer dhe iriqët e detit hasen shpesh në plazhe dhe në det.
Edhe pse vendi, i cili nuk është shumë i spikatur në sektorin e turizmit, nuk ka qenë shumë i njohur deri më tani, ai ka shumë përparësi pasi është një vend mesdhetar. Shqipëria, e cila është shumë më e lirë dhe më pak e mbushur me njerëz se vendet më të njohura të pushimeve, është ndër vendet për t'u vizituar me tortë nëse e doni natyrën e egër, peizazhet dhe ajrin mesdhetar.
Një kala është ndërtuar në të kaluarën në Berat, e vendosur mu në mes të qytetit të Osumit dhe është ngritur mbi një kodër. Në këtë kodër mund të shihet forma origjinale e Kalasë së Kalajës dhe këtu ka shumë kisha dhe xhami. Berati quhet ndryshe edhe “qyteti i një mijë dritareve” për shkak të dritareve të mëdha para shtëpive. Këto dritare, të cilat janë tipike për shtëpitë e vendit, janë fjalë për fjalë silueta e qytetit.
Krahasuar me rivierën italiane që ndodhet në jugperëndim të vendit, lumi shqiptar është një vijë bregdetare shumë më e qetë dhe më pak e mbushur me njerëz.
Për dashamirët e historisë, mund të gjeni rrënojat e qytetit antik të Zotit Apollon, që ndodhet pranë qytetit të Fierit. Apolonia është qyteti më i madh dhe më i rëndësishëm në botën antike. Mund të vizitohen bibliotekat, tempujt, teatrot, harqet e triumfit dhe ndërtesat e prishura.
Gjirokastra, e vendosur në jug të Shqipërisë, është në listën e Trashëgimisë Kulturore Botërore të UNESCO-s me ndërtesat e saj unike të stilit arkitektonik. Këto ndërtesa unike janë ndër shembujt më të bukur të arkitekturës ballkanike dhe shtëpitë prej guri janë si kështjella të vogla. Gurët e përdorur si gradë në kohët e lashta janë simboli i qytetit sot. Kjo është arsyeja pse qyteti quhet "qyteti i gurëve".
Ata që duan të mësojnë kulturën e vendit duhet patjetër të vizitojnë kryeqytetin Tiranën për muze dhe aktivitete kulturore.

Kryeqyteti, qytetet dhe rajonet e Shqipërisë

Shqipëria, e qeverisur nga një republikë unitare parlamentare, është e ndarë në 12 rajone administrative, 36 krahina dhe 61 bashki. Kryeqyteti i saj është Tirana. Qytetet kryesore janë: Berati, Durrësi, Elbasani, Fieri, Ergiri, Görice, Lech, Debre, Shkodra, Avlonia dhe Kukësi. E vendosur në Evropën Jugore, kufijtë e Shqipërisë vizatohen me Malin e Zi në veri, Serbinë në verilindje, Maqedoninë në lindje dhe Greqinë në jug. Përveç kësaj, vendi ka një vijë bregdetare në detin Adriatik në perëndim dhe detin Jon në jugperëndim.

Kur të shkosh në Shqipëri?

Pjesët bregdetare të vendit ku mbizotëron klima mesdhetare janë mjaft të nxehta për shkak të valëve të të nxehtit. Stina e dimrit karakterizohet nga reshje të dobëta shiu dhe temperatura mesatare. Koha më e mirë për të vizituar Shqipërinë do të ishte maji, qershori dhe shtatori.

Kultura Shqiptare

Krahas kulturës shqiptare, njerëzit e vendit janë shumë mikpritës dhe të nderuar prej saj. Shqiptarët, të cilët janë një popull shumë i dashur, u pëlqen të bëjnë shëtitje të gjata në rrugët e qytetit, të pinë kafe, dhe veçanërisht brezi i ri i pëlqen aktivitetet e natës dhe kërcimet.

Kuzhina Shqiptare

Ashtu si shumica e vendeve mesdhetare dhe ballkanike, edhe kuzhina shqiptare u formua nën ndikimin e një historie të fortë dhe të gjatë. Në periudha të ndryshme, Greqia, Serbia, Italia dhe osmanët dominuan rajonin dhe secila perandori la gjurmë të thella në kuzhinën shqiptare.

Suvenire për të blerë nga Shqipëria

Suvenire dhe artikuj artizanale mund të blihen pothuajse nga e gjithë Shqipëria, veçanërisht nga Tirana dhe Pazari tradicional i Krujës.

Festivalet e Shqipërisë

Për shkak të prejardhjes historike, etnike dhe fetare shqiptare, çdo vit festohen shumë festivale të ndryshme kulturore dhe artistike në të gjithë vendin. Më i madhi është Festivali i Verës pagane, që festohet çdo vit më 14 mars. Festivali është krijuar për të festuar fundin e dimrit dhe rilindjen e natyrës, një ripërtëritje mes shqiptarëve. “Festivali Kombëtar Folklorik Gjirokastër” është një festival muzikor artistik që mbahet çdo 5 vjet dhe konsiderohet si një nga ngjarjet më të rëndësishme të kulturës shqiptare. Në këtë festival vijnë të gjithë shqiptarët që jetojnë në Shqipëri, diasporë shqiptare dhe në Ballkan. Festohet me muzikë tradicionale, kostume dhe valle. Një tjetër festival i madh muzikor në trojet shqiptare është “KengaMagjike (Kënga simpatike). Ai interpretohet me një ansambël të madh të përbërë nga shumë këngëtarë dhe grupe nga Shqipëria dhe vendet fqinje. Festa më e rëndësishme shqiptare është Dita e Pavarësisë. Festa, e festuar më 28 nëntor, përkujton fundin e sundimit osman pas pesë shekujsh në vitin 1912.

Pushime / Pushime / Ditë të rëndësishme në Shqipëri

Dita e pushimit të verës (14 mars) Festa e Newrozit (22 Mars) Pashkët (25-28 Mars) Dita e Punës (01-02 maj) Festa e Ramazanit Kurban Bajrami (13 shtator) Dita e Shenjtërimit të Nënë Terezës (19 Tetor) Dita Kombëtare e Shqipërisë (28 Nëntori) 29 Nëntori Dita e Pavarësisë (29 Nëntor) Dita Kombëtare e Rinisë (08 Dhjetor) Krishtlindjet (24-26 dhjetor)

Klima dhe moti në Shqipëri

Klima mesdhetare mbizotëron në Shqipërinë e cila ndodhet në Evropën Jugore. Ndërsa muajt e dimrit janë të ngrohtë dhe me shi, stina e verës është e nxehtë dhe e thatë.

Një histori e shkurtër e Shqipërisë

Para se të binte nën mbrojtjen e Gjermanisë naziste në vitin 1943, ajo u pushtua nga Italia në vitin 1939 dhe atje u vendos Shqipëria e Madhe. Shqipëria ka pësuar transformime të gjera shoqërore dhe politike nën ndikimin e periudhës komuniste dhe është bërë mjaft e izoluar nga shoqëritë ndërkombëtare. Në vitin 1991 u shpërbë Republika Socialiste dhe u krijua Republika e Shqipërisë.

Ekonomia e Shqipërisë

Tranzicioni i Shqipërisë nga një ekonomi e planifikuar socialiste në kapitalizëm të tregut të lirë ka qenë kryesisht i suksesshëm. Në Shqipëri, një vend tradicional bujqësor, bujqësia është një nga të ardhurat më të rëndësishme ekonomike. Megjithatë, shkalla e varfërisë është mjaft e lartë në vendin, i cili u prek shumë nga kriza. Bujqësia ende bëhet me metoda tradicionale në vend, që është një nga faktorët më të rëndësishëm të joefikasitetit.

Gjuhët që fliten në Shqipëri

Gjuha zyrtare e Shqipërisë është shqipja. Shqiptarët në përgjithësi flasin më shumë se dy gjuhë. Ndërsa anglishtja, italishtja dhe greqishtja janë gjuhët më të folura, frëngjishtja është gjithashtu e njohur, megjithëse jo shumë gjerësisht. Gjuhët e tjera të folura janë serbishtja, rumanishtja, gjermanishtja dhe turqishtja. Është më mirë të mos flasësh serbisht nëse nuk duhet për shkak të problemeve politike me Serbinë.

Rrugët e rekomanduara