Kosova

Kosova, e pushtuar për shumë vite, shpalli pavarësinë e saj në vitin 2008. I shtrirë në një sipërfaqe prej 10,877 kilometrash katrorë, ky vend ballkanik ka një popullsi të dendur myslimane pasi mbeti nën sundimin e Perandorisë Osmane për shumë vite. Kisha Ortodokse Serbe, e cila është në Listën e Mbrojtjes së Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, ndodhet edhe në Kosovë dhe tërheq vëmendjen e turistëve nga gjeografi të ndryshme të botës. Ndër vlerat turistike të vendit janë shtëpitë tradicionale prej guri të quajtura kulla.

Kryeqyteti, qytetet dhe rajonet e Kosovës

Kosova nuk është shtet me një strukturë të vetme administrative. Janë tri struktura të ndryshme: Republika e Kosovës, e cila në mënyrë të njëanshme shpalli pavarësinë e saj në vitin 2008, struktura e pranuar nga menaxhmenti i NATO-s në rajon (UNMIK) dhe Republika e Serbisë, e cila ende pretendon të drejtat mbi Kosovën.

Ku është Kosova?

E vendosur në juglindje të Evropës dhe në qendër të Ballkanit, Kosova shpalli pavarësinë e saj në vitin 2008 pas luftës së madhe me Serbinë. Vendi ka kufij me shtetet e Serbisë, Malit të Zi, Republikës së Maqedonisë dhe Shqipërisë.

Kur të shkoni në Kosovë?

Në Kosovë mbizotëron një klimë e butë kontinentale. Koha ideale për të shkuar në fshat, ku dimrat janë të ftohtë dhe me dëborë dhe vera është e nxehtë, është midis majit dhe shtatorit.

Kultura e Kosovës

Kur të shkoni në Kosovë dhe të përpiqeni të flisni për çështje politike, do të shihni se tensioni rritet papritur. Sigurisht, zgjedhja varet nga ju, por mbajeni këtë informacion në një cep të mendjes tuaj. Njerëzit e vendit, ku është përqendruar popullsia myslimane, janë përgjithësisht mikpritës dhe krenarë për kulturën e tyre. Respektimi i të moshuarve është shumë i rëndësishëm në Kosovë. Në të njëjtën kohë, pothuajse 70 për qind e vendit me popullsinë më të re në Evropë është nën moshën 35 vjeç. Nuk është e mirëseardhur të fotografohen objektet ushtarake në Kosovë. Po kështu, kur dëshironi të bëni foto të shtëpive, ka të ngjarë të merrni një reagim.

Kuzhina kosovare

Restorantet më të mira që do të hasni në Kosovë, ku shihen ndikimet e kuzhinës së Serbisë, Shqipërisë, Turqisë dhe greke, janë përgjithësisht në fshatrat pranë qyteteve të mëdha. Trofta, levreku dhe salmoni janë mjaft të zakonshme dhe të njohura në kuzhinën kosovare, ku mbizotërojnë gatimet e mishit dhe prodhimet e detit. Në Kosovë do të hasni shumë lloje të brumërave, të cilat mund të thuhet se janë më të lira se shumë vende evropiane. Në vend, ku mund të gjeni edhe shije specifike për kuzhinën turke, si ayran dhe gjethe hardhie të mbushura, një pastë e quajtur fli, e cila i ngjan një aksioni, gjendet pothuajse në çdo restorant. Në vendin ku mbizotërojnë ushqimet e stilit të gatimit në shtëpi, në çdo sallatë gjenden kastravecat, domatet jeshile dhe specat. Sigurohuni që të shijoni shijet e tyre tradicionale si mishi me hell, i quajtur Raznjici, dhe mishi i gatuar me qymyr i aromatizuar me hudhër dhe erëza, të quajtur Hangicici. Ndër pijet kryesore vendore të vendit janë rakia e kumbullës, të cilën e quajnë slivovica, dhe vera vranac, e cila merret nga rrushi i rritur kryesisht në Prishtinë. Përveç kësaj, në vend konsumohen shumë edhe kafeja turke, boza dhe rakia, e cila i ngjan rakisë. Në vendin ku norma e bakshishit është afërsisht 10 për qind, mosha minimale për konsumimin e alkoolit është 18 vjeç.

Suvenire për të blerë nga Kosova

Euro përdoret në Kosovë. Qytetet në Kosovë që ofrojnë më shumë mundësi për blerje janë Prishtina, Peja dhe Gjakova. Punimet prej metali janë ndër dhuratat më të zakonshme që mund të blini nga Kosova, ku punimet me dorë janë mjaft të zakonshme. Në vendin ku bëhet gjerësisht përpunimi i telave, do të gjeni alternativa shumë të veçanta prej argjendi, bakri dhe bronzi. Dhuratat e njohura që mund të blihen nga Kosova përfshijnë gdhendjet e drurit dhe instrumentet muzikore. Përveç kësaj, qëndisja dhe thurja janë ndër prodhimet vendase të vendit.

Festivalet e Kosovës

Në Kosovë mbahen shumë festivale të kulturës dhe artit. I pari nga këto festivale, i cili në përgjithësi synon të mbështesë artistët ballkanikë dhe të zhvillojë kulturën dhe marrëdhëniet ballkanike, është Festivali i Rinisë i organizuar nga Asociacionet Ndërkombëtare të Ballkanit në Prishtinë. Në kuadër të festivalit, i cili bashkon shumë vende nga trojet ballkanike, luhen vallet popullore, muzika lokale dhe dramat tradicionale. Në vend mbahen edhe shumë festivale filmi. Më i madhi prej tyre është Dokufesti. Në kuadër të Dokufest-it, i cili është një festival dokumentar, organizohen edhe shfaqje kinemaje në ambient të hapur, koncerte dhe ekspozita. Festivali sjell ngjyra në rrugët e kryeqytetit çdo vit në gusht. Festivali Ndërkombëtar i Filmit në Kosovë sjell shumë filma vendas dhe të huaj për publikun çdo janar. Festivali i Filmit të Animacionit, i cili mbahet çdo gusht në Pejë, është gjithashtu një mundësi për talentet e rinj. Një tjetër festival i kulturës dhe artit që mbahet në vend është Festivali Waking Up with Art, i cili mbledh së bashku piktorë ballkanas. Krahas këtij festivali, i cili mbahet çdo vit në muajin maj, festivali më i madh muzikor në vend, KosovaFest, është edhe një nga festivalet më plot ngjyra të Fush Kusovit.

Pushimet / Festat / Ditët e Rëndësishme në Kosovë

Datat e festave të myslimanëve në Kosovë ndryshojnë në varësi të lëvizjeve të hënës. · Viti i Ri (1 janar), · Dita e Krishtlindjeve Ortodokse (7 janar), · Dita e Pavarësisë (17 Shkurt), · E hëna e Pashkëve (të hënën e fundit në mars), · Dita e Kushtetutës (9 Prill) · Dita e Punës (1 maj), · E hëna e Pashkëve Ortodokse (2 maj), · Dita e Evropës (9 maj) · Festa e Ramazanit, · Kurban Bajrami, · Dita e Krishtlindjeve (25 Dhjetor)

Klima dhe moti në Kosovë

Kosova, e cila ka një klimë të lagësht kontinentale, ka efekte klimatike oqeanike si dhe klimë mesdhetare. Në vendin ku verilindja është më e prekur nga klima kontinentale, dimrat janë me borë dhe të ftohtë. Verat janë mjaft të nxehta. Vlerat mesatare vjetore të temperaturës janë rreth 9.5 në dimër dhe 19.2 në verë. Në vendin ku muaji më i ftohtë është janari, temperaturat gjatë kësaj periudhe zbresin nën 0. Ndryshe nga qytetet e tjera, Prizreni dhe Istoku përjetojnë dimër më të ngrohtë.

Një histori e shkurtër e Kosovës

Kosova, e cila ka pritur shumë qytetërime si hunët, avarët, bullgarët, peçenegët dhe uzin për periudha të gjata ose të shkurtra gjatë historisë, përfshinte rajonin 'Dardania' ku Dardanët jetuan gjatë Perandorisë Romake. Kosova, e cila formoi një bashkim me Shqipërinë dhe Malin e Zi kundër osmanëve në vitin 1444, mbeti nën sundimin osman për shumë vite. Vendi, i cili iu bashkua Perandorisë Osmane në 1389, ishte territor osman derisa u pushtua nga Serbia në Luftën e Parë Ballkanike të vitit 1912. Kosova, e cila u bë provincë e Jugosllavisë gjatë Luftës së Dytë Botërore, nuk mundi të fitonte pavarësinë për shkak të presionit serb dhe ndërhyrjeve ushtarake gjatë shpërbërjes së Jugosllavisë, e cila filloi të shpërbëhej pas rënies së Bashkimit Sovjetik, dhe u shpëtua nga sundimi serb në vitin 1999. me ndërhyrjen e NATO-s. Ndër shtetet që kundërshtuan pavarësinë e Kosovës, të cilën SHBA, NATO dhe BE ranë dakord ta njohin, ishin Rusia, Greqia, Qiproja Greke, Serbia, Spanja dhe Azerbajxhani. Vendi që shpalli pavarësinë vetëm më 17 shkurt 2008, është jo vetëm një vend shumë i ri, por edhe jo shumë i pasur sepse ka kaluar nëpër shumë beteja politike.

Ekonomia e Kosovës

Kosova është vendi me papunësinë më të lartë në Evropë. Në një vend ku shkalla e papunësisë është afërsisht 40 për qind, vendi është hapur ndaj investitorëve evropianë dhe amerikanë për të kapërcyer këtë problem. Edhe pse Kosova ka arritur rritje të qëndrueshme në dekadën e fundit, ka probleme themelore siç janë pamjaftueshmëria e infrastrukturës dhe problemi i qëndrueshmërisë së burimeve energjetike. Vendi, i cili operon në sektorë të tillë si përpunimi i metaleve, përpunimi i lëkurës dhe drurit, si dhe prodhimi i makinerive të thjeshta, u bë anëtar i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Bankës Botërore në vitin 2009.

Gjuhët që fliten në Kosovë

Gjuhët zyrtare të Republikës së Kosovës janë shqipja dhe serbishtja. Brenda kufijve të vendit fliten edhe turqishtja, boshnjake dhe rome. Përveç kësaj, këto gjuhë janë gjithashtu të pranuara zyrtarisht. Sot, turqishtja është pranuar zyrtarisht edhe nga komunat e Prizrenit, Mamushës, Prishtinës, Mitrovicës, Vycitirinit, Gilanit. Përveç kësaj, në rajonin e Gorës të vendit flitet një gjuhë mes boshnjakishtes dhe maqedonishtes.

Rrugët e rekomanduara