Turqia

Pjesa më e madhe e territorit të Turqisë, emri zyrtar i së cilës është Republika e Turqisë, ndodhet në Anadoll, dhe një pjesë e vogël është në Traki, e cila është një shtrirje e Ballkanit. E rrethuar nga dete nga tre anët, Turqia përbëhet nga dy gadishuj të ndarë nga Bosfori dhe Dardanelet. Këto ngushtica e ndajnë Anadollin nga Trakia, pra Azinë nga Evropa. Turqia është një destinacion i preferuar për turistët e huaj me brigjet e saj të gjata paralele me Detin Mesdhe dhe shtrirjen e tij, Detin Egje. Turqia ka brigje në katër dete: Detin Egje, Mesdheun, Detin e Zi dhe Detin Marmara. Janë të panumërta bukuritë natyrore në vend, i cili ka karakteristika të ndryshme gjeografike dhe klimatike. Historia e Anadollit, e formuar nën ndikimin e kulturave të ndryshme, e ka bërë Turqinë jashtëzakonisht të pasur në aspektin e trashëgimisë kulturore. Nëse dëshironi të zbuloni vendet që duhen parë në këtë vend të bukur, duhet patjetër të lexoni artikullin tonë mbi vendet për t'u vizituar në Turqi.

Kryeqyteti, qytetet dhe rajonet e Turqisë

Kryeqyteti i Turqisë është Ankaraja, e vendosur në rajonin e Anadollit Qendror. Turqia është e ndarë në shtatë rajone gjeografike. Këto dallime bazohen në karakteristikat gjeografike dhe klimatike. Qyteti i tij më i madh, Stambolli, ndodhet në Rajonin Marmara. Rajoni i Egjeut dhe ai i Mesdheut mbulojnë përkatësisht vijën bregdetare perëndimore dhe jugore. Rajoni i Detit të Zi shtrihet përgjatë vijës veriore të vendit. Ekziston Rajoni i Anadollit Qendror në mes të Anadollit, Rajoni i Anadollit Lindor me liqenin Van dhe malin Ararat në lindje dhe Rajoni i Anadollit Juglindor me provincën e Mardinit në juglindje. Ka dallime dhe diversitet të madh ndërmjet rajoneve në aspektin e zhvillimit ekonomik, strukturës etnike dhe kulturës. Qytetet më të rëndësishme janë Stambolli, Ankaraja, Izmiri, Adana, Muğla, Antalia, Trabzon, Gaziantep, Bursa, Erzurum, Mardin, Eskişehir dhe Diyarbakır.

Ku është Türkiye?

Turqia kufizohet me Bullgarinë në veriperëndim, Greqinë në perëndim, Gjeorgjinë në verilindje, Nakhchivan, e cila është një provincë e Armenisë, Iranit dhe Azerbajxhanit në lindje, dhe Irakut dhe Sirisë në juglindje. Ka Detin Mesdhe në jug, Detin Egje në perëndim dhe Detin e Zi në veri.

Kur të shkoni në Turqi?

Periudha e përshtatshme për të vizituar Turqinë, me gjeografinë e saj unike ku mund të përjetohen katër stinë në të njëjtën kohë në kënde të ndryshme, ndryshon në varësi të rajonit që do të vizitohet. Qendrat si Palandöken, Uludağ dhe Erciyes, të cilat preferohen për sportet dimërore, shikoni nivelin më të përshtatshëm të borës në janar dhe shkurt. Rajoni i Detit të Zi është me shi shumicën e vitit. Është i përshtatshëm për t'u vizituar gjatë periudhave të tranzicionit si fundi i pranverës dhe fillimi i vjeshtës. Sezoni në bregdetin e Egjeut është i shkurtër, ky rajon është i përshtatshëm për t'u vizituar në muajt e verës, veçanërisht në korrik dhe gusht. Megjithatë, sezoni për turizmin detar në Antalia, i njohur si "Perla e Mesdheut", zgjat midis majit dhe nëntorit. Provinca Muğla, e vendosur në pikën jugperëndimore ku bashkohen Egjeu dhe Mesdheu, është vendi më i preferuar në Turqi nga turistët vendas dhe të huaj përsa i përket turizmit detar, me rrethet e saj si Fethiye, Bodrum dhe Datça.

Kultura e Turqisë

Në Turqi, ka dallime të mëdha ndërmjet komuniteteve dhe klasave në varësi të përkatësisë etnike dhe statusit të të ardhurave. Këto dallime shkaktojnë dallime të mëdha ndërmjet rajoneve dhe lagjeve ku jetojnë këto segmente. Ka dallime të mëdha midis jetës shoqërore në qytetet konservatore të Anadollit dhe jetës shoqërore në rajonet perëndimore të Turqisë dhe kryeqytetit të saj kulturor, Stambollit.

Kuzhina turke

Kuzhina turke, e cila u formua si rezultat i ndërveprimit të kulturave të ndryshme gjatë Perandorisë Osmane, një nga perandoritë më kozmopolite në historinë njerëzore, është një nga kuzhinat më të pasura në botë. Kuzhina turke. Ka shumë pjata dhe karakteristika të përbashkëta me kuzhinën greke, arabe dhe armene. Zakonet e të ushqyerit ndryshojnë në rajone të vendit. Ndërsa në rajonet perëndimore mbizotërojnë gatimet me perime me vaj ulliri, në lindje dalin në pah gatimet e mishit të pjekur në skarë. Pjata më themelore e rajonit të Detit të Zi është peshku i açuges, i cili përdoret në çdo gjë, nga ëmbëlsirat tek pilafi, dhe është i bollshëm në Detin e Zi. Në detin Egje, Mesdhe dhe Marmara rriten peshq të ndryshëm dhe ushqimet e detit zënë një vend të rëndësishëm veçanërisht në kuzhinën e zonave bregdetare. Rajonet e brendshme të Anadollit Jugor dhe Perëndimor, pjesët e brendshme të Detit të Zi dhe Rajoni i Anadollit Qendror janë vende ku mbarështimi i bagëtive të imta është i zakonshëm. Pjatat e bëra nga mishi i deleve dhe i dhisë janë të zakonshme. Edhe pse mishi i viçit përdoret gjerësisht në gatimet lokale në Anadollin Lindor, ku rriten kryesisht bagëtitë, në kuzhinën turke zënë vend edhe mishi i shpendëve dhe gjahut si pata, thëllëza, lepuri. Ëmbëlsirat janë gjithashtu një nga pjesët e pasura të kuzhinës turke. Sidomos bakllavaja e Gaziantepit është me famë botërore. Shumë të shijshme janë edhe ëmbëlsirat me qumësht dhe ëmbëlsirat e bëra nga zierja e frutave. Në kuzhinën osmane, frutat përdoren edhe në gatimet e mishit. Gjithashtu është e mundur të gjesh opsione nga kuzhina botërore në qytetet e mëdha si Stambolli, Ankaraja dhe Izmiri.

Suvenire për të blerë nga Turqia

Dhurata më e njohur që mund t'u sillni të dashurve tuaj nga Turqia është padyshim kënaqësia turke. Kënaqet turke të prodhuara me shijet e frutave dhe arrave të ndryshme, nga nenexhiku, trëndafili, ftua e deri tek çamçakëzi, janë të njohura në botë. Përveç kësaj, dhurata të njohura janë edhe nargjili, një traditë otomane, dhe kompletet e kafesë turke, të cilat kanë metodat dhe pajisjet e tyre të gatimit.

Festivalet e Turqisë

Festat kombëtare dhe fetare festohen me entuziazëm në Turqi. Përveç kësaj, pothuajse çdo krahinë ka festivale të shumta lokale. Përveç këtyre festivaleve që synojnë promovimin e produkteve bujqësore dhe shijeve vendase, ka festivale filmi që mbahen një herë në vit në Stamboll, Adana dhe Antalia. Ndërsa festivalet Antalya Golden Orange dhe Adana Golden Boll janë shumë prestigjioze për industrinë vendase të filmit, Festivali i Filmit në Stamboll i organizuar nga Fondacioni i Stambollit për Kulturë dhe Arte (IKSV), investitori dhe aktori më i rëndësishëm kulturor i Turqisë, i jep prestigjiozes ndërkombëtare Golden Tulip. çmim. Bienalja e Stambollit dhe Bienalja e Dizajnit të Stambollit, të cilat organizohen gjithashtu nga İKSV çdo dy vjet dhe në vite të njëpasnjëshme, janë ngjarjet kulturore prestigjioze të vendit. Dy panaire ndërkombëtare të artit bashkëkohor mbahen në Stamboll çdo vit në tetor dhe nëntor, dhe Festivali i Muzikës në Stamboll, i organizuar nga İKSV çdo vit në qershor, mban titullin e ngjarjes më të njohur të artit në historinë e Turqisë.

Pushime / Pushime / Ditë të veçanta në Turqi

Meqenëse festat fetare llogariten sipas kalendarit hënor, datat e tyre ndryshojnë çdo vit. · Viti i Ri (1 janar) · Kurban Bajrami · Festa e sheqerit · Dita e Punës (1 maj) · Përkujtimi i Ataturkut, Dita e Rinisë dhe Sporteve (19 maj) · Dita e Sovranitetit Kombëtar dhe e Fëmijëve (23 Prill) · Dita e Fitores (30 gusht) · Dita e Republikës (29 Tetor)

Klima dhe moti në Turqi

Tre lloje klimatike janë dominuese në rajone të ndryshme në Turqi. Ka një klimë mesdhetare në brigjet perëndimore dhe jugore, një klimë të Detit të Zi në bregun e Detit të Zi dhe një klimë kontinentale në rajonet qendrore dhe malore lindore. Klima e Detit të Zi, e cila ka karakteristika të ngjashme me klimën oqeanike, është mbizotëruese në bregun e Detit të Zi. Në këtë klimë, vera është e ngrohtë dhe me shi, dhe dimrat janë të ftohtë dhe me borë. Klima kontinentale mbizotëron në pjesët e brendshme të Rajonit të Detit të Zi, Rajonin e Anadollit Qendror, Rajonin e Anadollit Lindor dhe rajonin e Anatolisë së Brendshme Perëndimore, që i referohet pjesës së brendshme të Rajonit të Egjeut. Në këtë klimë, vera është e nxehtë dhe e thatë dhe dimri është i ftohtë dhe me borë. Normat e reshjeve dhe të temperaturës ndryshojnë në varësi të lartësisë. Në klimën mesdhetare, e cila është mbizotëruese në brigjet e Mesdheut dhe Egjeut dhe në pjesë të caktuara të Anadollit Juglindor, vera është shumë e nxehtë dhe e thatë dhe dimrat janë të ngrohtë dhe me shi. Klima në pjesët veriore dhe lindore të rajonit të Anadollit Juglindor është kontinentale.

Një histori e shkurtër e Turqisë

Vendbanimet e para në tokat ku ndodhet Turqia u filluan në epokën paleolitike nga shoqëri të tilla si Eolët, Dorianët, Jonianët, Trakët dhe Persianët. Pastaj III. Me sundimin e Aleksandrit, periudha helenistike e ndjekur nga periudha romake dhe bizantine. Si rezultat i vendosjes së selxhuqëve në Anadoll në shekullin e 11-të, lëvizja e turqizimit filloi në toka dhe me fitoren pas betejës së Manzikertit në 1071, supremacia bizantine në Anadoll humbi fuqinë në favor të turqve. Selxhukët e Anadollit, të krijuar pas rënies së selxhukëve, sunduan rajonin deri në pushtimin mongol në 1243. Pas pushtimit, në Anadoll u formuan shumë principata të vogla turke. Osmanët, një nga këto principata, u bënë sundimtarë të Anadollit nga fundi i shekullit të 13-të. Përveç kësaj, ata fituan fuqi të madhe në Euroazi dhe Afrikë duke krijuar një perandori të madhe me territore në Evropën Juglindore, Azinë Perëndimore dhe Afrikën Veriore. Pas shekullit të 17-të, Perandoria Osmane hyri në një periudhë rënieje. Pasi perandoria u mund dhe u shkatërrua në Luftën e Parë Botërore, Republika e Turqisë u themelua në vitin 1923 nga Mustafa Kemal Ataturku si rezultat i Luftës për Pavarësi kundër forcave pushtuese.

Ekonomia e Turqisë

Turqia renditet e 17-ta në renditjen e produktit të brendshëm bruto. Është një nga anëtarët themelues të komuniteteve të ekonomive kryesore të OECD dhe G-20. Turqia ka një industri të fortë automobilistike. Sipas të dhënave të vitit 2013, vendi renditet i 17-ti ndër vendet që prodhojnë më shumë automobila. Turqia konkurron me Maltën, Norvegjinë, Mbretërinë e Bashkuar dhe Ishujt Marshall, të cilët janë gjithashtu tregje kryesore në ndërtimin e anijeve. Tuzla, Yalova dhe Izmit janë qendrat kryesore të industrisë së ndërtimit të anijeve. Zëra të tjerë të rëndësishëm të ekonomisë turke përfshijnë bankat, ndërtimet, pajisjet elektroshtëpiake, elektronikë, tekstile, rafinim të naftës, produkte petrokimike, ushqim, miniera, hekur dhe çeliku dhe industrinë e makinerive. Një e katërta e popullsisë punon në sektorin e bujqësisë. Vetëm 30 për qind e popullsisë së punës përbëhet nga gra, dhe kjo shifër është më e ulëta në mesin e vendeve anëtare të OECD. Markat më të njohura të Turqisë në platformën ndërkombëtare janë Beko dhe Turkish Airlines.

Gjuhët e folura në Turqi

Gjuha zyrtare e Turqisë është turqishtja. E gjithë popullata flet turqisht. Gjuhë të ndryshme si lazishtja dhe kurdishtja fliten gjithashtu në vend në varësi të rajoneve. Popullatat gjeorgjiane, armene dhe çerkeze që jetojnë në vend gjithashtu flasin këto gjuhë. Gjuha e huaj më e zakonshme në vend është anglishtja.

Rrugët e rekomanduara