Хрватска
Опишана како „бисер на Јадранот“ од британскиот поет Лорд Бајрон, Хрватска е на раскрсницата на Централна Европа, Балканот и Медитеранот.
Земјата, со површина од 56.594 квадратни километри, е поделена на повеќе од илјада острови, како и на нејзината континентална област. Земјата ја доби својата слобода на 8 октомври 1991 година, по долгогодишни војни и инвазии.
Во земјата има многу природни паркови, каде што преовладува топла и дождлива континентална клима. Дубровник е најдобро зачуваниот средновековен град во светот. Градските ѕидини од 13 век, барокните цркви и Поморскиот музеј се знаменитостите на градот кои вреди да се видат.
Во споредба со нејзиното население, младата популација на Хрватска е многу пофлексибилна и поотпорна. е разбирање. Посебно во земја каде населението над 65 години не зборува англиски, младите Речиси целото население зборува доста течно англиски. Најважното нешто во Хрватска е да се каже „благодарам“. Ова Ако некој ви отстапи место додека возите во руралните области во Хрватска, која е многу чувствителна по ова прашање,
– што често го прават – задолжително мавнете и заблагодарете им од воланот. бидејќи ова Во Хрватска тоа е природно како ракување.
Една од намирниците што дефинитивно треба да ја пробате кога одите во Хрватска е кулан или куланева, колбаси направени со мешање на многу зачини и видови месо. Покрај тоа, печурките, месото од диви животни и сирењето се меѓу незаменливите состојки за Хрватите, кои комбинираат различни видови месо со зачини и специјални сосови во нивната чорба наречена чобанача.
Во Хрватска, каде има многу видови сирење, најпопуларно сирење е чаденото сирење наречено скрипавац. Многу Хрвати тврдат дека на нивна земја растат најдобрите маслинки во светот. Кога одите во Хрватска, задолжително појдете кај Истра и пробајте ги нејзините маслинки, нема да зажалите. За маслиново масло, вистинската адреса би била Далмација. Ќе сретнете многу видови на супи, особено во внатрешните делови на Хрватска, каде што често ќе сретнете бурек, кој е сличен на облогата и пецивото, кои се незаменливи во турската кујна. Хрватите претпочитаат супа од компири во зимските месеци, а се познати и по бифтек и пилешки супи измешани со зеленчук. Кога одите во регионот на Далмација, ќе наидете на многу морски плодови. Задолжително пробајте ги рибните супи направени со мешање свежа риба од Јадранското Море со маслиново масло, ориз и лук.
Покрај нивното црно рижото приготвено со сипа, меѓу вкусовите што треба да ги пробате е и паштидата што ја служат особено за традиционални пригоди и свадби.
Кога ќе отидете во Истра, ќе наидете на многу клубени печурки наречени тартуфи. Парискиодрезак, познат и како загрепска шницла, зготвена со сирење, шунка и свинско месо, е незаменлив дел од хрватската кујна.
Не е лесно да се најде дубровачка пита, која припаѓа на традиционалната хрватска кујна, но дефинитивно треба да ја пробате.
Папаренџачките колачиња и крем колачите, кои ги печеле со мешање црн пипер и мед во воени услови, се меѓу најконзумираните десерти во Кремсините.
Консумацијата на алкохол е доста честа појава и во Хрватска. Локалните пива во Хрватска, кои се меѓу 15-те земји со најмногу консумирање пиво во светот со 83,3 литри годишно, ги вклучуваат пивата Пан, Карловочка, Озњско и Томислав (црно пиво).
Секоја година во земјата се произведуваат повеќе од 140 милиони литри вино. Додека црвеното вино се произведува претежно по италијански стандарди во регионот на Истра;
Производството на бело вино е позастапено во внатрешните области. Нивното најпознато црвено вино е Плавац Мали. Доста познати се брендираните бели вина Малвазија, Тирашевина и Пасип. Патем, кога одите во ресторан, ќе се очекува да оставите бакшиш помеѓу 5 и 10 проценти.
Бидејќи ноќниот живот во Хрватска е многу активен, многу локални пекари се отвораат наутро. Не треба да се заборави дека главната вода е чиста и питка во земјата каде што нашироко се консумира свеж леб, пецива и чоколадни крофни.
Адреса: МАСАРИКОВА 3/2 10000 ЗАГРЕБ ХРВАТСКА
Телефон: 00 385 1 486 46 60 (Табла) /46 80 /46 81 (Конзулат)
Факс: 00 385 1 486 46 70
embassy.zagreb@mfa.gov.tr
http://zagreb.be.mfa.gov.tr
Кога да одите во Хрватска?
Идеалното време за патување во Хрватска е помеѓу мај и јуни и септември, кога температурите се умерени. Бидејќи зимската сезона е студена во внатрешните делови на земјата, крајбрежните делови на земјата се поблаги поради влијанието на Медитеранот, така што регионот што ќе го посетите е исто толку важен како и сезоната што ќе ја посетите. Тоа е одлучувачки фактор кога да се посети Хрватска. Бидејќи Далмација, особено, има поблаги зимски месеци од остатокот на земјата. Покрај тоа, Хрватска е домаќин на многу фестивали, особено во јуни и октомври. Можете исто така да ја посетите земјата во овој период, кога се одржуваат многу фестивали како танц, филм, опера и класична музика.Култура на Хрватска
Со оглед на датумот кога ја прогласи својата независност, таа е земја која може да се смета за млада. Хрватска преживеа многу војни и економски кризи во своето минато. Затоа, Хрватска Постарата популација е сè уште малку потрадиционална и конзервативна. Постар човек кој е многу приврзан за својата култураВо споредба со нејзиното население, младата популација на Хрватска е многу пофлексибилна и поотпорна. е разбирање. Посебно во земја каде населението над 65 години не зборува англиски, младите Речиси целото население зборува доста течно англиски. Најважното нешто во Хрватска е да се каже „благодарам“. Ова Ако некој ви отстапи место додека возите во руралните области во Хрватска, која е многу чувствителна по ова прашање,
– што често го прават – задолжително мавнете и заблагодарете им од воланот. бидејќи ова Во Хрватска тоа е природно како ракување.
Хрватска кујна
Хрватска разви уникатна кујна каде вкусовите на различните култури се испреплетени со влијанието на многу општествени и политички настани што се случиле на нејзината територија од нејзиното минато. Иако во внатрешните региони има континентална клима, медитеранските климатски карактеристики се очигледни на бреговите, а секој регион има различни вкусови кои се издвојуваат во хрватската кујна. Поради оваа причина, додека морската храна, маслиновото масло и лукот специфични за римската, медитеранската и грчката кујна често се користат во крајбрежните области; Јадењата со месо и зеленчук, кои се вообичаени и во унгарската, австриската и турската кујна, се чести во внатрешноста.Една од намирниците што дефинитивно треба да ја пробате кога одите во Хрватска е кулан или куланева, колбаси направени со мешање на многу зачини и видови месо. Покрај тоа, печурките, месото од диви животни и сирењето се меѓу незаменливите состојки за Хрватите, кои комбинираат различни видови месо со зачини и специјални сосови во нивната чорба наречена чобанача.
Во Хрватска, каде има многу видови сирење, најпопуларно сирење е чаденото сирење наречено скрипавац. Многу Хрвати тврдат дека на нивна земја растат најдобрите маслинки во светот. Кога одите во Хрватска, задолжително појдете кај Истра и пробајте ги нејзините маслинки, нема да зажалите. За маслиново масло, вистинската адреса би била Далмација. Ќе сретнете многу видови на супи, особено во внатрешните делови на Хрватска, каде што често ќе сретнете бурек, кој е сличен на облогата и пецивото, кои се незаменливи во турската кујна. Хрватите претпочитаат супа од компири во зимските месеци, а се познати и по бифтек и пилешки супи измешани со зеленчук. Кога одите во регионот на Далмација, ќе наидете на многу морски плодови. Задолжително пробајте ги рибните супи направени со мешање свежа риба од Јадранското Море со маслиново масло, ориз и лук.
Покрај нивното црно рижото приготвено со сипа, меѓу вкусовите што треба да ги пробате е и паштидата што ја служат особено за традиционални пригоди и свадби.
Кога ќе отидете во Истра, ќе наидете на многу клубени печурки наречени тартуфи. Парискиодрезак, познат и како загрепска шницла, зготвена со сирење, шунка и свинско месо, е незаменлив дел од хрватската кујна.
Не е лесно да се најде дубровачка пита, која припаѓа на традиционалната хрватска кујна, но дефинитивно треба да ја пробате.
Папаренџачките колачиња и крем колачите, кои ги печеле со мешање црн пипер и мед во воени услови, се меѓу најконзумираните десерти во Кремсините.
Консумацијата на алкохол е доста честа појава и во Хрватска. Локалните пива во Хрватска, кои се меѓу 15-те земји со најмногу консумирање пиво во светот со 83,3 литри годишно, ги вклучуваат пивата Пан, Карловочка, Озњско и Томислав (црно пиво).
Секоја година во земјата се произведуваат повеќе од 140 милиони литри вино. Додека црвеното вино се произведува претежно по италијански стандарди во регионот на Истра;
Производството на бело вино е позастапено во внатрешните области. Нивното најпознато црвено вино е Плавац Мали. Доста познати се брендираните бели вина Малвазија, Тирашевина и Пасип. Патем, кога одите во ресторан, ќе се очекува да оставите бакшиш помеѓу 5 и 10 проценти.
Бидејќи ноќниот живот во Хрватска е многу активен, многу локални пекари се отвораат наутро. Не треба да се заборави дека главната вода е чиста и питка во земјата каде што нашироко се консумира свеж леб, пецива и чоколадни крофни.
Сувенири за купување од Хрватска
Постојат многу видови на опции за сувенири кои можете да им ги донесете на вашите најблиски кога се враќате од Хрватска. Пред сè, во земјата каде што традиционалните ракотворби се високо развиени, особено везот и шиењето се продаваат нашироко. Можете да наидете на многу оригинални производи за ткаење, особено на островот Паг.Фестивали во Хрватска
Во Хрватска се одржуваат многу фестивали кои ги откриваат културните вредности и навики на земјата. Покрај тоа, земјата е домаќин на многу музички и културни и уметнички фестивали, а летните месеци се особено живи. Меѓународниот фолклорен фестивал во Загреб е фестивал на кој се собираат многу земји како Словачка, Чешка, Турција, Русија и Украина. Фестивалот, со хрватски локални танци и музика, се прошири низ градот. Мореска, која се одржува на островот Корчула секоја година на 14 јули, ја зема својата инспирација од традиционалните народни приказни на Хрватска. Фестивалот, кој вклучува изведби на танц со меч, ја симболизира војната што ја водат двајца кралеви и нивните војници за жената што ја сакаат. Фестивалот на летото Дубровник, еден од најголемите фестивали во јули и еден од најстарите во Хрватска, обединува музика, театар, танц и изведувачки уметности. Музичкиот фестивал, кој се одржува секоја година во јуни, се одржува во Истра. Фестивалот, кој е домаќин на големи диџеи настапи, најмногу привлекува млада публика. Love System Festival, кој се одржува во мај, е фестивал на хаус музика. 4-дневниот фестивал што се одржува во Петрчане има капацитет од приближно 1000 луѓе. Во рамките на фестивалот покрај море се одржуваат и забави со брод, каде учесниците престојуваат во куќички на дрвја.Празници / Празници / Важни денови во Хрватска
· Богојавление (6 јануари) · Велигден (27 март) · Ден на трудот (1 мај) · Ден на католичкиот празник (26 мај) · Ден на антифашистичката борба (22 јуни) · Ден на државноста (25 јуни) · Денот на благодарноста (5 август) · Успение на Марија на небото (15 август) · Ден на независноста (8 октомври) · Денот на сите светци (1 ноември) · Божиќ (25 декември)Климата и времето во Хрватска
Иако континенталната клима преовладува на северот на Хрватска, влијанието на планинската клима се забележува додека одите во внатрешноста. Внесувањето воздух од Јадранското Море предизвикува и набљудување на медитеранскиот климатски ефект. Во Хрватска, каде пролетните и есенските месеци се со умерени температури, зимата е студена и снежна. Во земјава каде температурите паѓаат до -10 степени во зима, просечната температура измерена во лето е 39 степени.Кратка историја на Хрватска
Хрватска, каде грчките колонии основале колонии и изградиле патишта во регионот на Далмација во 6 век, била регион во кој извесно време биле домаќини словенските племиња, а потоа се приклучила на територијата на Византиската империја. Земјата, која била подложена на унгарски, венецијански и австриски инвазии низ историјата, останала на отоманска територија долго време. Поради оваа причина, Хрватска, каде што се испреплетени културите на Централна Европа, Балканот и Медитеранот, Додека Хрватска беше дел од Југославија за време на Втората светска војна, таа ја напушти Југославија на 25 јуни 1991 година и ја прогласи својата независност на 8 октомври 1991 година. Во овој период, Германија беше првата држава што ја призна независноста на државата која се бореше против Србите. Хрватска, која доживеа граѓанска војна која траеше 4 години по прогласувањето на нејзината независност, влезе во Европската унија во 2013 година.Економија на Хрватска
Денес, економијата на Хрватска, која се смета за најразвиена средноевропска земја со високиот животен стандард, стапката на писменост и хомогената распределба на приходите, се заснова на хемиската и пластичната индустрија, електрониката, алуминиумот, хартијата, текстилот и туризмот. Земјата, која се врати во пазарна економија по колапсот на социјализмот, беше негативно погодена од Хрватската војна за независност помеѓу 1991-1992 година и доживеа економска криза во 2007-2008 година. Но, земјата, која оттогаш има раст на економијата за 4-5 проценти, денес е меѓу земјите со највисоко образование, здравство и квалитет на живот. Туризмот, земјоделството, шумарството и риболовот се меѓу важните извори на приход во земјата, која стана членка на Европската унија во 2013 година. Хрватска, која годишно ја посетуваат приближно 14 милиони туристи, е исто така една од 20-те најпопуларни земји во однос на туризмот.Религија и верување во Хрватска
Нема официјално прифатена религија во Хрватска, каде што христијанството е широко распространето. Во земјата, која има и член во врска со тоа во нивниот устав, концентрирано е населението поврзано со Римокатоличката црква. Во Хрватска, каде 80 отсто се католици, 4 отсто се православни.Турски странски претставништва во Хрватска
АМБАСАДА НА ЗАГРЕБАдреса: МАСАРИКОВА 3/2 10000 ЗАГРЕБ ХРВАТСКА
Телефон: 00 385 1 486 46 60 (Табла) /46 80 /46 81 (Конзулат)
Факс: 00 385 1 486 46 70
embassy.zagreb@mfa.gov.tr
http://zagreb.be.mfa.gov.tr