Турција

Најголем дел од територијата на Турција, чие официјално име е Република Турција, се наоѓа во Анадолија, а мал дел е во Тракија, која е продолжение на Балканот. Опкружена со мориња од три страни, Турција се состои од два полуострови разделени со Босфор и Дарданели. Овие теснец ја делат Анадолија од Тракија, односно Азија од Европа. Турција е омилена дестинација за странските туристи со долгите брегови паралелни со Средоземното Море и неговото продолжение, Егејското Море. Турција има брегови на четири мориња: Егејско Море, Средоземно Море, Црно Море и Мраморно Море. Во земјава, која има различни географски и климатски карактеристики, има безброј природни убавини. Анадолската историја, обликувана под влијание на различни култури, ја направи Турција исклучително богата во однос на културното наследство. Ако сакате да ги откриете местата што мора да ги видите на оваа прекрасна земја, дефинитивно треба да ја прочитате нашата статија за местата за посета во Турција.

Главниот град, градовите и регионите на Турција

Главниот град на Турција е Анкара, кој се наоѓа во регионот Централна Анадолија. Турција е поделена на седум географски региони. Овие разлики се засноваат на географските и климатските карактеристики. Нејзиниот најголем град, Истанбул, се наоѓа во регионот Мармара. Егејскиот регион и Медитеранот ги опфаќаат западните и јужните крајбрежја, соодветно. Црноморскиот регион се протега по северната линија на земјата. Постои регионот Централна Анадолија во средината на Анадолија, регионот Источна Анадолија со езерото Ван и планината Арарат на исток и регионот Југоисточна Анадолија со провинцијата Мардин на југоисток. Постојат големи разлики и различности меѓу регионите во однос на економскиот развој, етничката структура и културата. Најважни градови се Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Мугла, Анталија, Трабзон, Газиантеп, Бурса, Ерзурум, Мардин, Ескишехир и Дијарбакир.

Каде е Турција?

Турција граничи со Бугарија на северозапад, со Грција на запад, со Грузија на североисток, со Нахчиван, која е провинција на Ерменија, Иран и Азербејџан на исток, и со Ирак и Сирија на југоисток. Има Средоземно Море на југ, Егејско Море на запад и Црно Море на север.

Кога да одите во Турција?

Погодниот период за посета на Турција, со својата единствена географија каде што може да се доживеат четири сезони во исто време во различни краеви, варира во зависност од регионот што треба да се посети. видете го најпогодното ниво на снег во јануари и февруари. Црноморскиот регион е врнежлив поголем дел од годината. Погодно е да се посети за време на преодните периоди како доцна пролет и рана есен. Сезоната на брегот на Егејското Море е кратка, овој регион е погоден за посета во летните месеци, особено во јули и август. Сепак, сезоната за поморски туризам во Анталија, позната како „Бисерот на Медитеранот“, се протега помеѓу мај и ноември. Провинцијата Мугла, која се наоѓа на југозападната точка каде што се спојуваат Егејското и Медитеранот, е најпосакуваното место во Турција и од локалните и од странските туристи во однос на поморскиот туризам, со своите области како што се Фетије, Бодрум и Датча.

Култура на Турција

Во Турција, постојат големи разлики меѓу заедниците и класите во зависност од етничката припадност и статусот на приход. Овие разлики предизвикуваат големи разлики меѓу регионите и населбите каде живеат овие сегменти. Постојат големи разлики меѓу општествениот живот во конзервативните градови во Анадолија и општествениот живот во западните региони на Турција и нејзиниот културен главен град Истанбул.

Турска кујна

Турската кујна, која е формирана како резултат на интеракцијата на различни култури за време на Отоманската империја, една од најкосмополитските империи во историјата на човештвото, е една од најбогатите кујни во светот.
Турска кујна. Има многу јадења и заеднички карактеристики со грчката, арапската и ерменската кујна. Навиките за исхрана варираат во различни региони во земјата. Додека во западните предели преовладуваат јадења од зеленчук со маслиново масло, на исток доминираат јадењата со месо на скара. Најосновното јадење на Црноморскиот регион е рибата аншоа, која се користи во се, од десерт до пилаф, а ја има во изобилство во Црното Море. Различни риби растат во Егејското, Медитеранот и Мраморното море, а морската храна има важно место особено во кујната на крајбрежните области.
Внатрешните региони на Јужна и Западна Анадолија, внатрешните делови на Црното Море и регионот Централна Анадолија се места каде што е вообичаено одгледувањето на ситен говеда. Вообичаени се јадењата направени од овчо и козјо месо. Иако говедското месо е широко користено во локалните јадења во Источна Анадолија, каде што претежно се одгледува говеда, живината и месото од дивеч како гуска, препелица, еребица и зајак имаат место и во турската кујна.
Десертите се исто така еден од богатите делови на турската кујна. Светски позната е особено баклавата Газиантеп. Многу вкусни се и млечните десерти и десертите направени со варење овошје. Во отоманската кујна, овошјето се користи и во јадења со месо. Исто така, можно е да се најдат опции од светската кујна во големите градови како Истанбул, Анкара и Измир.

Сувенири за купување од Турција

Најпопуларниот подарок што можете да им го донесете на вашите најблиски од Турција е несомнено локум. Турските локумови произведени со вкусови на различни овошја и јаткасти плодови, од нане, роза, дуња до гуми за џвакање се светски познати. Освен ова, популарни подароци се и наргилето, отоманска традиција, како и турските гарнитури за кафе, кои имаат свои методи и уреди за готвење.

Турски фестивали

Во Турција со ентузијазам се слават националните и верските празници. Освен ова, речиси секоја провинција има бројни локални фестивали. Освен овие фестивали кои имаат за цел да ги промовираат локалните земјоделски производи и вкусови, има филмски фестивали кои се одржуваат еднаш годишно во Истанбул, Адана и Анталија. Додека фестивалите „Златен портокал“ во Анталија и „Златна бул“ во Адана се многу престижни за домашната филмска индустрија, Филмскиот фестивал во Истанбул организиран од Истанбулската фондација за култура и уметност (ИКСВ), најважниот турски културен инвеститор и актер, го доделува меѓународно престижното Златно лале награда. Биеналето во Истанбул и Биеналето за дизајн во Истанбул, кои исто така ги организира ИКСВ на секои две години и во последователни години, се меѓународно престижни културни настани во земјата. Секоја година во октомври и ноември во Истанбул се одржуваат два меѓународни саеми за современа уметност, а музичкиот фестивал во Истанбул, организиран од ИКСВ секоја година во јуни, ја носи титулата на најафирмираниот уметнички настан во историјата на Турција.

Празници / Празници / Специјални денови во Турција

Бидејќи верските празници се пресметуваат според лунарниот календар, нивните датуми се менуваат секоја година. · Нова Година (1 јануари) · Курбан Бајрам · Шеќер празник · Ден на трудот (1 мај) · Одбележување на Ататурк, Денот на младите и спортот (19 мај) · Ден на националниот суверенитет и на детето (23 април) · Ден на победата (30 август) · Ден на Републиката (29 октомври)

Климата и времето во Турција

Три климатски типови се доминантни во различни региони во Турција. Има медитеранска клима на западниот и јужниот брег, црноморска клима на брегот на Црното Море и континентална клима во централните и планинските источни региони. Црноморската клима, која има карактеристики слични на океанската клима, е доминантна на брегот на Црното Море. Во оваа клима, летата се топли и врнежливи, а зимите се студени и снежни. Континентална клима преовладува во внатрешните делови на Црноморскиот регион, регионот Централна Анадолија, регионот Источна Анадолија и регионот Внатрешна Западна Анадолија, што се однесува на внатрешниот дел на Егејскиот регион. Во оваа клима, летата се топли и суви, а зимите се студени и снежни. Стапките на врнежи и температура варираат во зависност од надморската височина. Во медитеранската клима, која е доминантна на медитеранските и егејските брегови и одредени делови од Југоисточна Анадолија, летата се многу топли и суви, а зимите се топли и врнежливи. Климата во северните и источните делови на регионот на Југоисточна Анадолија е континентална.

Кратка историја на Турција

Првите населби на земјите каде што се наоѓа Турција биле започнати во палеолитот од општества како што се Еолците, Доријците, Јонците, Тракијците и Персијците. Потоа III. Со владеењето на Александар, хеленистичкиот период следен од римскиот и византискиот период. Како резултат на населувањето на Селџуците во Анадолија во 11 век, започнало туркификацијата на земјата, а со победата по битката кај Манцикерт во 1071 година, византиската надмоќ во Анадолија ја изгубила моќта во корист на Турците. Анадолските Селџуци, основани по распадот на Селџуците, владееле со регионот до монголската инвазија во 1243 година. По инвазијата, во Анадолија биле формирани многу мали турски кнежевства. Османлиите, едно од овие кнежевства, станале владетели на Анадолија од крајот на 13 век. Покрај тоа, тие добија голема моќ во Евроазија и Африка со формирање на голема империја со територии во Југоисточна Европа, Западна Азија и Северна Африка. По 17 век, Отоманската империја влезе во период на опаѓање. Откако империјата била поразена и уништена во Првата светска војна, Република Турција била основана во 1923 година од Мустафа Кемал Ататурк како резултат на Војната за независност против окупаторските сили.

Турската економија

Турција се наоѓа на 17-то место во рангирањето на бруто домашниот производ. Таа е една од основачките членки на заедниците на големите економии на ОЕЦД и Г-20. Турција има силна автомобилска индустрија. Според податоците од 2013 година, земјата е на 17-то место меѓу земјите кои произведуваат најмногу автомобили. Турција се натпреварува со Малта, Норвешка, Обединетото Кралство и Маршалските Острови, кои се исто така главни пазари во бродоградба. Тузла, Јалова и Измит се главните центри на бродоградежната индустрија. Други важни ставки на турската економија вклучуваат банкарство, градежништво, апарати за домаќинство, електроника, текстил, рафинирање нафта, петрохемиски производи, храна, рударство, железо и челик и машинска индустрија. Една четвртина од населението работи во земјоделскиот сектор. Само 30 отсто од работоспособното население го сочинуваат жени, а оваа бројка е најниска меѓу земјите-членки на ОЕЦД. Најпознати турски брендови на меѓународната платформа се Beko и Turkish Airlines.

Јазици што се зборуваат во Турција

Официјален јазик на Турција е турскиот. Целото население зборува турски. Во земјата се зборуваат и различни јазици како лазиски и курдски во зависност од регионите. Грузиското, ерменското и черкеското население кое живее во земјата исто така ги зборува овие јазици. Најчестиот странски јазик во земјава е англискиот.

Препорачани правци