Турција
Најголем дел од територијата на Турција, чие официјално име е Република Турција, се наоѓа во Анадолија, а мал дел е во Тракија, која е продолжение на Балканот. Опкружена со мориња од три страни, Турција се состои од два полуострови разделени со Босфор и Дарданели. Овие теснец ја делат Анадолија од Тракија, односно Азија од Европа. Турција е омилена дестинација за странските туристи со долгите брегови паралелни со Средоземното Море и неговото продолжение, Егејското Море.
Турција има брегови на четири мориња: Егејско Море, Средоземно Море, Црно Море и Мраморно Море. Во земјава, која има различни географски и климатски карактеристики, има безброј природни убавини. Анадолската историја, обликувана под влијание на различни култури, ја направи Турција исклучително богата во однос на културното наследство.
Ако сакате да ги откриете местата што мора да ги видите на оваа прекрасна земја, дефинитивно треба да ја прочитате нашата статија за местата за посета во Турција.
Турска кујна. Има многу јадења и заеднички карактеристики со грчката, арапската и ерменската кујна. Навиките за исхрана варираат во различни региони во земјата. Додека во западните предели преовладуваат јадења од зеленчук со маслиново масло, на исток доминираат јадењата со месо на скара. Најосновното јадење на Црноморскиот регион е рибата аншоа, која се користи во се, од десерт до пилаф, а ја има во изобилство во Црното Море. Различни риби растат во Егејското, Медитеранот и Мраморното море, а морската храна има важно место особено во кујната на крајбрежните области.
Внатрешните региони на Јужна и Западна Анадолија, внатрешните делови на Црното Море и регионот Централна Анадолија се места каде што е вообичаено одгледувањето на ситен говеда. Вообичаени се јадењата направени од овчо и козјо месо. Иако говедското месо е широко користено во локалните јадења во Источна Анадолија, каде што претежно се одгледува говеда, живината и месото од дивеч како гуска, препелица, еребица и зајак имаат место и во турската кујна.
Десертите се исто така еден од богатите делови на турската кујна. Светски позната е особено баклавата Газиантеп. Многу вкусни се и млечните десерти и десертите направени со варење овошје. Во отоманската кујна, овошјето се користи и во јадења со месо. Исто така, можно е да се најдат опции од светската кујна во големите градови како Истанбул, Анкара и Измир.
Главниот град, градовите и регионите на Турција
Главниот град на Турција е Анкара, кој се наоѓа во регионот Централна Анадолија. Турција е поделена на седум географски региони. Овие разлики се засноваат на географските и климатските карактеристики. Нејзиниот најголем град, Истанбул, се наоѓа во регионот Мармара. Егејскиот регион и Медитеранот ги опфаќаат западните и јужните крајбрежја, соодветно. Црноморскиот регион се протега по северната линија на земјата. Постои регионот Централна Анадолија во средината на Анадолија, регионот Источна Анадолија со езерото Ван и планината Арарат на исток и регионот Југоисточна Анадолија со провинцијата Мардин на југоисток. Постојат големи разлики и различности меѓу регионите во однос на економскиот развој, етничката структура и културата. Најважни градови се Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Мугла, Анталија, Трабзон, Газиантеп, Бурса, Ерзурум, Мардин, Ескишехир и Дијарбакир.Каде е Турција?
Турција граничи со Бугарија на северозапад, со Грција на запад, со Грузија на североисток, со Нахчиван, која е провинција на Ерменија, Иран и Азербејџан на исток, и со Ирак и Сирија на југоисток. Има Средоземно Море на југ, Егејско Море на запад и Црно Море на север.Кога да одите во Турција?
Погодниот период за посета на Турција, со својата единствена географија каде што може да се доживеат четири сезони во исто време во различни краеви, варира во зависност од регионот што треба да се посети. видете го најпогодното ниво на снег во јануари и февруари. Црноморскиот регион е врнежлив поголем дел од годината. Погодно е да се посети за време на преодните периоди како доцна пролет и рана есен. Сезоната на брегот на Егејското Море е кратка, овој регион е погоден за посета во летните месеци, особено во јули и август. Сепак, сезоната за поморски туризам во Анталија, позната како „Бисерот на Медитеранот“, се протега помеѓу мај и ноември. Провинцијата Мугла, која се наоѓа на југозападната точка каде што се спојуваат Егејското и Медитеранот, е најпосакуваното место во Турција и од локалните и од странските туристи во однос на поморскиот туризам, со своите области како што се Фетије, Бодрум и Датча.Култура на Турција
Во Турција, постојат големи разлики меѓу заедниците и класите во зависност од етничката припадност и статусот на приход. Овие разлики предизвикуваат големи разлики меѓу регионите и населбите каде живеат овие сегменти. Постојат големи разлики меѓу општествениот живот во конзервативните градови во Анадолија и општествениот живот во западните региони на Турција и нејзиниот културен главен град Истанбул.Турска кујна
Турската кујна, која е формирана како резултат на интеракцијата на различни култури за време на Отоманската империја, една од најкосмополитските империи во историјата на човештвото, е една од најбогатите кујни во светот.Турска кујна. Има многу јадења и заеднички карактеристики со грчката, арапската и ерменската кујна. Навиките за исхрана варираат во различни региони во земјата. Додека во западните предели преовладуваат јадења од зеленчук со маслиново масло, на исток доминираат јадењата со месо на скара. Најосновното јадење на Црноморскиот регион е рибата аншоа, која се користи во се, од десерт до пилаф, а ја има во изобилство во Црното Море. Различни риби растат во Егејското, Медитеранот и Мраморното море, а морската храна има важно место особено во кујната на крајбрежните области.
Внатрешните региони на Јужна и Западна Анадолија, внатрешните делови на Црното Море и регионот Централна Анадолија се места каде што е вообичаено одгледувањето на ситен говеда. Вообичаени се јадењата направени од овчо и козјо месо. Иако говедското месо е широко користено во локалните јадења во Источна Анадолија, каде што претежно се одгледува говеда, живината и месото од дивеч како гуска, препелица, еребица и зајак имаат место и во турската кујна.
Десертите се исто така еден од богатите делови на турската кујна. Светски позната е особено баклавата Газиантеп. Многу вкусни се и млечните десерти и десертите направени со варење овошје. Во отоманската кујна, овошјето се користи и во јадења со месо. Исто така, можно е да се најдат опции од светската кујна во големите градови како Истанбул, Анкара и Измир.