Македонија

Официјално позната како Република Македонија, таа е балканска земја лоцирана во Југоисточна Европа. Земјата доби независност во 1991 година со отцепување од Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Македонија се граничи со Србија и Косово на север, со Албанија на запад, со Грција на југ и со Бугарија на исток. Земјата, која стана членка на Обединетите нации во 1993 година, доживеа криза со името со Грција. Поради оваа криза, Македонија; Признаена е од Европската Унија, Советот на Европа и НАТО како Поранешна Југословенска Република Македонија. Во земјата, која има површина од 25.713 квадратни километри, живеат 2 милиони луѓе. Економијата на земјата, која помина низ тешки економски времиња по напуштањето на Југославија, главно се базира на земјоделството. Сепак, во последниве години, индустријата почна да се развива низ целата земја. Благодарение на својата стратешка локација, Македонија низ историјата била пресек на различни цивилизации. Благодарение на неговата близина до Медитеранот, исто така, под влијание на цивилизациите воспоставени овде. Таа останала под власта на Римската империја долго време, и пред Христа и потоа. Во подоцнежните периоди често се среќаваат дела од римскиот и византискиот период во земјата, која била дел од Византиската империја. По Византија, Отоманската империја стана доминантна држава во регионот околу 542 години. Долго отоманско владеење; Таа остави свој белег во секој аспект на земјата, од уметност до општествениот живот, од кујна до космополитски живот.

Главниот град, градовите и регионите на Македонија

Македонија се состои од статистички региони и општини. Скопје, Источна Македонија, Североисточна Македонија, Пелагонија, Полог, Југоисточна Македонија, Југозападна Македонија и Вардар се статистички региони. Повеќе од 500 илјади луѓе живеат во Скопје, главниот и најнаселен град во државата. Монастир, Куманово, Тетово, Прилеп, Гостивар и Охрид се други значајни градови.

Каде е Македонија?

Македонија е земја што граничи со Црна Гора на северозапад, Србија на север, Бугарија на исток, Грција на југ и Албанија на запад. Земјата, со површина од 25.713 квадратни километри, е позната по реката Вардар и нејзините планини кои надминуваат 2000 метри. Ги има и Охридското, Преспанското и Дојранското Езеро, кои се наоѓаат на раскрсниците на Македонија, Албанија и Грција.

Кога да се оди во Македонија?

Најдобро време за посета на Македонија се летните месеци, кога температурите почнуваат да растат. Летните месеци се топли и без дожд. Просечната температура во оваа сезона е 23 степени, а во јули, најтоплиот месец, температурите можат да достигнат и 30 степени. Можеби ќе треба да носите кардиган во вечерните часови во јуни и август. Зимите во земјава се долги и снежни. Од јуни до средината на октомври температурите стануваат погодни за патување. Најпогодни периоди за посета на природните убавини и историските места на земјата се летото и есента. Дождот е најчест во пролет и есен. Во споредба со овие сезони, летните и зимските сезони имаат помалку врнежи.

Македонска култура

Македонија е мултикултурна балканска земја со етничка и верска различност. Во годините кога во земјата владееле различни империи, заедно живееле муслимани и христијани, Македонци, Албанци и Турци. Меѓутоа, со распадот на Отоманската империја и Социјалистичка Федеративна Република Југославија, етничката и верската различност предизвикаа проблеми. Тензиите меѓу албанско-муслиманските малцински групи и македонските безбедносни сили во 2011 и 2012 година се претворија во конфликти. Би било корисно за оние кои патуваат во Македонија да бидат чувствителни кога зборуваат за етничката структура, политиката и економијата. Етничките разлики се манифестираат во одредени области во државата. Реката Вардар го дели Скопје на два дела; На едната страна од реката живеат главно Албанци, а од другата страна Турци и Христијани. Дополнително, Македонија е мала и планинска земја. Различна традиционална облека се носи во различни региони на оваа мала земја. Оваа традиционална облека повеќе не се носи во секојдневниот живот. Можно е да се видат овие алишта за време на локални фестивали и важни денови.

Македонска кујна

Македонската кујна ги содржи сите вкусови на балканската географија. Може да се забележат влијанија и од медитеранската кујна и од блискоисточните вкусови. Доминантна е прехранбената култура каде што изобилно се користат зеленчук, зеленчук и овошје. Дополнително, во готвењето се користат и свежи билки собрани од планините. Покрај тоа, млекото и млечните производи, вината и локалните пијалоци, како што е ракијата, исто така се широко консумирани. Во македонската кујна, која има големи сличности со турската кујна, имињата мусака, бурек, мајоран и турли тава нема да ви изгледаат непознати. Покрај печивата со мелено месо, спанаќ и сирење, цаџики е и јадење слично на турската кујна. Ќебапчиња е името што им се дава на ќебапите. Ајварот е сос кој се прави од производи како црвена пиперка, лута пиперка и лук, а често можете да го сретнете за време на појадокот. Салатата наречена Скопска салата е салата која се состои од домати, краставици, кромид и фета сирење. Пастрмајлија е вид пита направена од пастрмалии направени од свинско или овчо месо. Тавче гравче е едно од најпознатите јадења во Македонија. Ова јадење, направено со производи како грав, кромид, пиперки и домати, е достапно во речиси секој ресторан. Неколку други важни јадења во земјата се: Компир манџа, качамак, мекици, пинџур, попара.

Подароци за купување од Македонија

Република Македонија нуди многу опции за љубителите на шопинг со своите историски отомански чаршии, пазари и модерни шопинг места. Скопје, Тетово, Охрид и Битола се значајни градови познати по своите чаршии и пазари. Во овие чаршии и пазари може да се најде се, од сушен зеленчук до лажни кеси и чаши од познати брендови. Охрид, каде се наоѓаат многу златарници, ќе биде вистинската адреса за љубителите на бисери. Дополнително, сликите што го рефлектираат македонското православно сликарство исто така може да бидат опции за подарок што може да го привлечат вниманието на посетителите.

Фестивали на Македонија

Меѓународен фестивал на филмски работници „Браќа Манаки“. Се одржува во градот Битола, Македонија. Се доделуваат кино награди во спомен на браќата Манаки кои го донесоа киното во Отоманската империја и балканската географија. Натпреварот кој се одржува од 1979 година се одржува секоја година во септември. Балкански фолклорен фестивал Балканскиот фолклорен фестивал започна да се одржува во 1962 година во градот Охрид, Македонија. Фестивалот е член на Советот на УНЕСКО за фолклорна уметност и фестивали. Фестивалот на кој се застапени фолклорни групи и уметници од Балканот и од соседните земји, досега привлече 42 илјади луѓе. Покрај годишните натпревари за танц и песна, на фестивалот се одржуваат и изложби и семинари. Галичка свадба Станува збор за традиционална свадбена церемонија која се одржува секоја година во јули, на Петровден. Се одржува во селото Галичник, сместено на подножјето на западниот дел од земјата. Се празнува како тридневен празник. Паровите кои танцуваат во локални носии, пеат песни, јадат и пијат, продолжуваат да ја одржуваат церемонијата жива со векови. фестивал Охридско лето Се одржува секоја година во периодот од 12 јули до 20 август во Охрид, Македонија. Овој фестивал, кој започна со концертот во црквата Света Софија на 4 август 1961 година, беше домаќин на најзначајните музичари и хорови од Европа и светот. Тој беше домаќин на учесници од повеќе од 50 земји од 1961 година. Други фестивали во Македонија: Меѓународен фестивал на антички театар, Струмички карневал, Интерфест – фестивал на класична музика, Скопски џез фестивал.

Празници / Празници / Важни денови во Македонија

• Православен Божиќ (7 јануари) • Денот на трудот (1 мај) • Велигден (1-2 мај) • Празник на словенските просветители (24 мај) • Еид ал-Фитр (5 јули) • Ден на Републиката (2 август) • Ден на независноста (8 септември) • Празник на народното востание (11 октомври) • Ден на борбата за македонската револуција (23-24 октомври) • Празник Свети Климент Охридски (8 декември)

Климата и времето во Македонија

Во Македонија се забележуваат различни типови на клима во различни делови од земјата. Иако се наоѓа помеѓу Егејското Море и Јадранското Море, морското влијание не се чувствува многу низ целата земја бидејќи е опкружено со планински масиви. Медитеранската клима е доминантна во Гевгели, Струмица, Валандова, Дојран и Радовиш, каде се наоѓаат градовите Вардар и Струмчан. Демир Капи и Гевгели се регионите со највисоки температури. Во овие региони, особено во јули-август, термометрите достигнуваат до 40 степени. Во планинските предели на земјата преовладува континентална клима. Во овие региони има големи температурни разлики помеѓу денот и ноќта. Во текот на летните месеци, температурата е околу 30 степени во текот на денот и може да се спушти под 20 степени во текот на ноќта. Планините Баба на југозапад од Македонија и Шар Планина на северозапад се исто така многу студени региони. Дополнително, ефектите од студените временски бранови на Балканот се гледаат и во Македонија. Овие студени бранови уште повеќе ја намалуваат температурата на воздухот, особено во зимските месеци. Студените воздушни бранови кои доаѓаат над Русија може да ја спуштат и температурата на воздухот под нулата.

Кратка историја на Македонија

Македонија има историја која датира од антиката. Суверенитетот на територијата на земјата бил пренесен од Персијците на Александар Велики, од Александар Велики во Римската империја и на крајот на Отоманската империја. Регионот, кој останал под османлиска власт 600 години, сочинувал значаен дел од територијата на Румелија. Во 20 век, Македонија, една од земјите на Социјалистичка Федеративна Република Југославија, можеше да ја прогласи својата независност дури во 1991 година. Земјата сè уште ги носи трагите на богатата културна, етничка и социјална структура од минатото.

Економија на Македонија

Република Македонија се соочи со голем економски колапс по распадот на Југославија. Земјата е позната како економски најмалку развиена земја меѓу поранешните југословенски држави. Иако се стекна со независност во 1991 година, не можеше да воспостави рамномерен економски поредок поради недостатокот на инфраструктура и ембаргото на Грција. Во 2000-тите, невработеноста, стапките на сиромаштија и надворешната миграција сè уште беа на високо ниво во земјата.

Јазици што се зборуваат во Македонија

Македонскиот, кој припаѓа на семејството на јужнословенските јазици, е официјален јазик во земјата. Нејзината сличност со бугарскиот е особено впечатлива. Во земјава, јазиците на малцинствата, освен македонскиот, се зборуваат со стапка до 20%. Албанскиот, турскиот, ромскиот, српскиот и босанскиот се главни.

Препорачани правци