Косово

Косово, кое беше окупирано долги години, прогласи независност во 2008 година. Распространета на површина од 10.877 квадратни километри, оваа балканска земја има густо муслиманско население бидејќи долги години остана под власта на Отоманската империја. Српската православна црква, која е на списокот за заштита на светското наследство на УНЕСКО, се наоѓа и во Косово и го привлекува вниманието на туристите од различни географии на светот. Меѓу туристичките вредности на земјата се и традиционалните камени куќи наречени кули.

Главниот град, градовите и регионите на Косово

Косово не е земја со единствена административна структура. Постојат три различни структури: Република Косово, која еднострано ја прогласи својата независност во 2008 година, структурата прифатена од менаџментот на НАТО во регионот (УНМИК) и Република Србија, која сè уште бара права над Косово.

Каде е Косово?

Сместено во југоисточниот дел на Европа и во самиот центар на Балканот, Косово ја прогласи својата независност во 2008 година по големата војна со Србија. Земјата се граничи со државите Србија, Црна Гора, Република Македонија и Албанија.

Кога да одите на Косово?

Во Косово преовладува умерена континентална клима. Идеалното време за одење во земјата, каде што зимите се студени и снежни, а летата топли, е помеѓу мај и септември.

Косовска култура

Кога ќе отидете на Косово и ќе се обидете да разговарате за политички прашања, ќе видите дека тензијата одеднаш се зголемува. Се разбира, изборот зависи од вас, но чувајте ги овие информации во аголот на вашиот ум. Луѓето во земјата, каде што е концентрирано муслиманското население, генерално се гостопримливи и горди на својата култура. Почитувањето на постарите е многу важно во Косово. Во исто време, речиси 70 отсто од земјата со најмлада популација во Европа е на возраст под 35 години. Не е добредојдено да се фотографираат воени објекти на Косово. Исто така, кога сакате да фотографирате куќи, веројатно ќе добиете реакција.

Косовска кујна

Најдобрите ресторани што ќе ги сретнете на Косово, каде што се гледаат влијанијата на Србија, Албанија, Турција и грчката кујна, главно се во селата во близина на големите градови. Пастрмката, морскиот бавче и лососот се доста вообичаени и популарни во косовската кујна, каде што преовладуваат месните јадења и морските плодови. На Косово ќе сретнете многу видови печива, за кои може да се каже дека се поевтини од многу европски земји. Во земјата, каде што можете да најдете и вкусови специфични за турската кујна, како што се ајран и полнети лозови лисја, пецивото наречено фли, кое наликува на дел, го има речиси во секој ресторан. Во земјата каде што преовладуваат оброците во стилот на домашно готвење, во секоја салата се наоѓаат краставици, зелени домати и пиперки. Задолжително пробајте ги нивните традиционални деликатеси, како што се ражен месо, наречено Ражњици, и месо варено на јаглен со вкус на лук и зачини, наречено Хангицичи. Меѓу главните локални пијалоци во земјата се сливавата ракија, која ја нарекуваат сливовица и виното вранац, кое се добива од грозјето кое најмногу се одгледува во Приштина. Покрај тоа, во земјава наголемо се консумираат и турското кафе, бозата и ракијата, која наликува на ракија. Во земјата каде што стапката на бакшиш е приближно 10 проценти, минималната возраст за консумирање алкохол е 18 години.

Сувенири за купување од Косово

Еврото се користи во Косово. Градовите во Косово кои нудат најмногу опции за шопинг се Приштина, Пеќ и Ѓаковица. Металните работи се меѓу најчестите подароци што можете да ги купите од Косово, каде што рачната изработка е доста честа појава. Во земјата каде што нашироко се врши обработка на жици, ќе најдете многу посебни алтернативи направени од сребро, бакар и месинг. Популарни подароци што може да се купат од Косово вклучуваат резби на дрво и музички инструменти. Дополнително, везот и плетењето се меѓу локалните производи на земјата.

Фестивали на Косово

Во Косово се одржуваат многу фестивали за култура и уметност. Првиот од овие фестивали, кој генерално има за цел да ги поддржи балканските уметници и да ја развие балканската култура и односи, е Младинскиот фестивал организиран од Меѓународните балкански асоцијации во Приштина. Народни ора, локална музика и традиционални драмски претстави се изведуваат во рамките на фестивалот, кој обединува многу земји од балканските земји. Во земјава се одржуваат и многу филмски фестивали. Најголем од нив е Докуфест. Во рамките на Докуфест, кој е документарен фестивал, се организираат и проекции на отворено кино, концерти и изложби. Фестивалот секоја година во август носи боја на улиците на главниот град. Косовскиот меѓународен филмски фестивал носи многу локални и странски филмови за публиката секој јануари. Можност за младите таленти е и Фестивалот за анимација, кој секој август се одржува во Пеќ. Друг фестивал на културата и уметноста што се одржува во земјава е фестивалот „Будејќи се со уметност“, кој ги обединува балканските сликари. Покрај овој фестивал, кој се одржува секоја година во мај, најголемиот музички фестивал во земјата, КосоваФест, е и еден од најживописните фестивали на Фуш Кусов.

Празници / Празници / Важни денови во Косово

Датумите на муслиманските празници во Косово варираат во зависност од движењата на Месечината. · Нова Година (1 јануари), · Православен Божиќ (7 јануари), · Ден на независноста (17 февруари), · Велигденски понеделник (последен понеделник во март), · Ден на Уставот (9 април) · Ден на трудот (1 мај), · Православен Велигденски понеделник (2 мај), · Ден на Европа (9 мај) · Празник Рамазан, · Курбан Бајрам, · Божиќ (25 декември)

Климата и времето во Косово

Косово, кое има влажна континентална клима, има океански климатски ефекти, како и медитеранска клима. Во земјата каде североисточниот дел е најмногу зафатен од континенталната клима, зимите се снежни и студени. Летата се доста жешки. Годишните просечни температурни вредности се околу 9,5 во зима и 19,2 во лето. Во земјата каде што најстуден месец е јануари, температурите во овој период се спуштаат под 0. За разлика од другите градови, Призрен и Исток доживуваат потопли зими.

Кратка историја на Косово

Косово, кое беше домаќин на многу цивилизации како што се Хуните, Аварите, Бугарите, Печенегите и Узовите долги или кратки периоди низ историјата, го вклучуваше и регионот „Дарданија“ каде Дарданите живееле за време на Римската империја. Косово, кое формираше унија со Албанија и Црна Гора против Османлиите во 1444 година, остана под отоманска власт долги години. Земјата, која се приклучи на Отоманската империја во 1389 година, беше османлиска територија додека не беше заземена од Србија во Првата балканска војна во 1912 година. Косово, кое стана провинција на Југославија за време на Втората светска војна, не можеше да добие независност поради српскиот притисок и воените интервенции за време на распадот на Југославија, која почна да се распаѓа по распадот на Советскиот Сојуз, а беше спасена од српската власт во 1999 година. со интервенција на НАТО. Меѓу државите кои се спротивставија на независноста на Косово, која САД, НАТО и ЕУ се согласија да ја признаат, беа Русија, Грција, грчкиот Кипар, Србија, Шпанија и Азербејџан. Земјата, која прогласи независност дури на 17 февруари 2008 година, не само што е многу млада, туку и не е многу богата бидејќи поминала низ многу политички борби.

Косовска економија

Косово е земја со најголема невработеност во Европа. Во земја каде стапката на невработеност е приближно 40 проценти, земјата се отвори за европските и американските инвеститори за да го надминат овој проблем. Иако Косово постигна стабилен раст во последната деценија, постојат фундаментални проблеми како што се инфраструктурните несоодветности и проблемот со одржливоста на енергетските ресурси. Земјата, која работи во сектори како преработка на метал, обработка на кожа и дрво и производство на едноставни машини, стана членка на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка во 2009 година.

Јазици што се зборуваат во Косово

Официјални јазици на Република Косово се албанскиот и српскиот. Во границите на земјата се зборува и турски, босански и ромски. Покрај тоа, овие јазици се исто така официјално прифатени. Турскиот јазик денеска е официјално прифатен и од општините Призрен, Мамуша, Приштина, Митровица, Вичитирин, Гилан. Покрај тоа, во регионот Гора во земјата се зборува јазик меѓу босански и македонски јазик.

Önerilen güzergahlar