Албанија

Лоцирани во Јужна Европа, границите на Албанија се исцртани со Црна Гора на север, Србија на североисток, Македонија на исток и Грција на југ. Покрај тоа, земјата има крајбрежје на Јадранското Море на запад и Јонското Море на југозапад.
Иако мнозинството Албанци се со муслиманско потекло, има големи малцинства од христијанска (православна или католичка) вероисповед. Бракот меѓу луѓе од различно религиозно потекло е многу чест, па дури и норма на некои места.
Еден од најважните проблеми на државата е слабоста на инфраструктурата, која е во многу лоша состојба и покрај направените подобрувања. Повеќето луѓе во Албанија претпочитаат да патуваат со приватни минибуси наречени фургони или јавни автобуси. Глетката, гледањето луѓе кои работат на полињата и атмосферата за време на долгите патувања во возови каде билетите се многу евтини се бесценети. Автостоп не е вообичаено во земјава. Велосипедистите се третираат со голема почит на патиштата.
Нема барања за вакцинација за влез или излез од земјата. Во лето, ќе биде корисно да се користи спреј против инсекти. Сезоната на комарци е многу активна, особено во западните низински области, кои се поранешни мочуришни области. Неопходно е да се биде многу внимателен бидејќи на плажите и во морето често се среќаваат скршено стакло и морски ежови.
Иако земјата, која не е многу истакната во туристичкиот сектор, до сега не била многу популарна, има многу предности бидејќи е медитеранска земја. Албанија, која е многу поевтина и помалку преполна од попопуларните земји за одмор, е меѓу местата што треба да ги посетите со торта ако ја сакате дивата природа, пејзажите и медитеранскиот воздух.
Во Берат во минатото бил изграден замок, кој се наоѓа точно на средината на градот Осум, а е подигнат на еден рид. На овој рид може да се види оригиналната форма на замокот Калаја и тука има многу цркви и џамии. Берат го нарекуваат и „градот на илјада прозорци“ поради големите прозорци пред куќите. Овие прозорци, кои се типични за куќите во земјата, се буквално силуета на градот.
Во споредба со италијанската ривиера лоцирана на југозапад од земјата, Албанската река е многу потивко и помалку преполно крајбрежје.
За љубителите на историјата, можете да ги најдете урнатините на античкиот град на Бог Аполон, кој се наоѓа веднаш до градот Фиер. Аполонија е најголемиот и најважниот град во античкиот свет. Може да се посетат библиотеки, храмови, театри, триумфални капии и распаднати згради.
Ѓирокастро, лоциран на југот на Албанија, е на листата на светско културно наследство на УНЕСКО со своите уникатни градби во архитектонски стил. Овие уникатни градби се меѓу најубавите примероци на балканската архитектура, а куќите направени од камен се како мали замоци. Камењата што се користеле како степени во античко време се симбол на градот денес. Затоа градот е наречен „град на камењата“.
Оние кои сакаат да ја научат културата на земјата, дефинитивно треба да го посетат главниот град Тирана за музеи и културни активности.

Главниот град, градовите и регионите на Албанија

Албанија, управувана од унитарна парламентарна република, е поделена на 12 административни региони, 36 покраини и 61 општина. Нејзин главен град е Тирана. Главните градови се: Берат, Драч, Елбасан, Фиер, Ергири, Горице, Лех, Дебре, Скадар, Авлонија и Кукс. Лоцирани во Јужна Европа, границите на Албанија се исцртани со Црна Гора на север, Србија на североисток, Македонија на исток и Грција на југ. Покрај тоа, земјата има крајбрежје на Јадранското Море на запад и Јонското Море на југозапад.

Кога да одите во Албанија?

Крајбрежните делови од земјата, каде што преовладува медитеранската клима, се прилично топли поради топлотните бранови. Зимската сезона се карактеризира со слаб дожд и умерени температури. Најдобро време за посета на Албанија би биле мај, јуни и септември.

Албанска култура

Заедно со албанската култура, луѓето во земјата се многу гостопримливи и почестени од неа. Албанците, кои се многу приврзан народ, сакаат долги прошетки по улиците на градот, да пијат кафе, а особено младата генерација сака ноќни активности и танцување.

Албанска кујна

Како и повеќето медитерански и балкански земји, албанската кујна е формирана под влијание на силна и долга историја. Во различни времиња, Грција, Србија, Италија и Османлиите доминирале во регионот, а секоја империја оставила длабоки траги на албанската кујна.

Сувенири за купување од Албанија

Сувенири и ракотворби може да се купат речиси од цела Албанија, особено од Тирана и традиционалната Круја чаршија.

Фестивали во Албанија

Поради албанското историско, етничко и верско потекло, секоја година се слават многу различни културни и уметнички фестивали низ целата земја. Најголемиот е паганскиот летен фестивал, кој се слави секоја година на 14 март. Фестивалот е дизајниран да го прослави крајот на зимата и повторното раѓање на природата, обнова меѓу Албанците. „Национален фолклорен фестивал Ѓирокастер“ е фестивал на уметничка музика што се одржува на секои 5 години и се смета за еден од најважните настани на албанската култура. На овој фестивал доаѓаат сите Албанци кои живеат во Албанија, албанската дијаспора и на Балканот. Се слави со традиционална музика, носии и ора. Друг голем музички фестивал во албанските земји е „КенгаМаѓике (Шармантна песна)“. Се изведува со голем ансамбл составен од многу пејачи и групи од Албанија и од соседните земји. Најважниот албански празник е Денот на независноста. Празникот, кој се слави на 28 ноември, го одбележува крајот на османлиското владеење по пет века во 1912 година.

Празници / Празници / Важни денови во Албанија

Летен одмор (14 март) Празникот Норвоз (22 март) Велигден (25-28 март) Ден на трудот (01-02 мај) Празник Рамазан Курбан Бајрам (13 септември) Ден на осветувањето на Мајка Тереза ​​(19 октомври) Националниот ден на Албанија (28 ноември) 29 ноември Ден на независноста (29 ноември) Национален ден на младите (08 декември) Божиќ (24-26 декември)

Климата и времето во Албанија

Медитеранската клима преовладува во Албанија, која се наоѓа во Јужна Европа. Додека зимските месеци се топли и врнежливи, летната сезона е топла и сушна.

Кратка историја на Албанија

Пред да падне под заштита на нацистичка Германија во 1943 година, таа беше окупирана од Италија во 1939 година и таму беше основана Голема Албанија. Албанија претрпе широки општествени и политички трансформации под влијание на комунистичкиот период и стана прилично изолирана од меѓународните општества. Во 1991 година, Социјалистичката Република беше распуштена и Република Албанија беше основана.

Економија на Албанија

Транзицијата на Албанија од социјалистичка планска економија во капитализам на слободен пазар беше во голема мера успешна. Во Албанија, традиционална земјоделска земја, земјоделството е еден од најважните економски приходи. Но, стапката на сиромаштија е доста висока во земјата, која беше силно погодена од кризата. Земјоделството во земјава се уште се работи со традиционални методи, што е еден од најважните фактори на неефикасност.

Јазици што се зборуваат во Албанија

Официјален јазик на Албанија е албанскиот. Албанците генерално зборуваат повеќе од два јазика. Додека англискиот, италијанскиот и грчкиот се најчесто зборуваните јазици, францускиот е исто така познат, иако не многу широко. Други говорни јазици се српскиот, романскиот, германскиот и турскиот. Подобро е да не зборувате српски, освен ако не морате поради политички проблеми со Србија.

Препорачани правци